Важна новина за всички, които обичат да ядат месо.Цените на свинското

...
Важна новина за всички, които обичат да ядат месо.Цените на свинското
Коментари Харесай

Цените на свинското месо у нас са сред най-високите в ЕС

Важна новина за всички, които обичат да ядат месо.

Цените на свинското месо в България са измежду най-високите в Европейски Съюз. Това не е всекидневно и е сигнал, че може да има спад на фона и на наваксване при производството спрямо предходната година. Това се споделя в разбор на Център за стопански проучвания в селското стопанство - САРА, представен от Pariteni.bg.

През първите четири месеца на годината в промишлени условия са създадени 23,3 хиляди тона свинско месо, което съпоставено със същия интервал на 2022 година демонстрира понижение с 3,3 хиляди тона (-12%). През последните месеци цените на звук кланично тегло на свинското месо се задържат на високо ниво от 5398 лева./тон, като превишението по отношение на равнищата от същия интервал на предходната година е с 40%.

Обичайно интервала юли-август е с годишно най-високите цени при всички меса, което се изяснява с високата туристическа интензивност, като в случай че има корекции надолу при цените, те ще са по-скоро от есента, показват специалистите.

Цените на пилешкото месо се стабилизират на нива сред 4,25-4,30 лева./кг кланично тегло, които са покрай миналогодишните. Предвид мощното произвеждане в страната и постоянното търсене не се плануват основни съмнения в ценовите равнища през идните месеци, въпреки че последователното справяне с инфлуенцата в Западна Европа може да докара до намаляване на цените, изключително през есента.

В същото време при домати, краставици и пипер за първото полугодие на 2023 година към същото за 2022 година има нарастване на цените с 9%. Същевременно цените на дребно за същия интервал са нарастнали с към 11%.

Анализът за придвижване на цените на едро и дребно регистрира ниска асиметрия сред изменението на цените при двете равнища на търговия. Това значи, че има по-голяма съгласуваност сред ценовите промени в последната година, което се изяснява с покупателните благоприятни условия и стесняване на потреблението, а оттова евентуално възпиране от по-висока надценка на цените от крайните търговци.

Очаква се цените през летните месеци да бъдат близки и до 5% по-високи от тези през миналата година, като свиването на вътрешното предложение, което води и до по-скъп импорт няма да разреши да се види по-голямо поевтиняване.

По настоящи оценки на САРА, произвеждане на домати през 2023 година може да падне до 105 хиляди т, като добивите от открити площи се пресмятат на 2,2 т/дка. Същевременно вносът на домати се чака да е на равнища от 88 хиляди т, което е към 2% от това през миналата година.

Производството на пипер се чака да е почти 51 хиляди т. Очакванията за вноса е той да остане на нива към 28 хиляди т.
По оценки на САРА производството на краставици за 2023 г е евентуално да възлезе на 49 хиляди т. Оценките за вноса на краставици през 2023 година е за 29 хиляди т.

Предвижданията на САРА за изкупните цени демонстрират, че при полските домати навън, те да са към 0,89 лева./кг, а за оранжерийно произвеждане – 1,45 лева./кг.

При оранжерийните краставици, междинните изкупни цени се планува да са 2,10 лева./кг за оранжерийни краставици и 1,05 лева./кг за полско произвеждане. При пипера, изкупните цени за 2023 година могат да доближат 0,95 лева./кг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР